Torsdag 14/12 kl. 14-17 bjuder vi in till en tjänsteworkshop. Vi har tagit fram en plattform som kan hantera IoT-enheter som t.ex. sensorer. Den kan också hantera öppna data, och det finns stöd för att presentera information som Augmented reality. T.ex. kan man lägga ut information överlagrat på sen bild man ser genom kameran i sin mobil.
Nu vill vi få fram fler tjänster på plattformen! Tänk efter i din omgivning, vad skulle du vilja ha för tjänster om du kunde få in mätdata från olika sensorer och/eller ta in öppna data som andra levererat och/eller presentera information som man kan få fram genom att kombinera dessa data.
Vi har en liten budget i vårt projekt för att stimulera utveckling av nya intressanta tjänster, så om du kommer med en toppenidé till en ny tjänst så finns det möjligheter att få hjälp att utveckla den. Vi har också andra aktörer runt omkring oss som kan vilja vara med och finansiera.
Anmäl deltagande senast 12/12! Vi håller till i hörsal B231, LTU Skellefteå.
För att kittla dina tankar listar vi några tjänster som vi tagit fram själva, eller som partners utvecklat på vår plattform.
Turism:
Digital guide på Gammplatsen, se VK:s video
Chatta med sevärdheter, se https://sensesmartregion.se/blog/2017/08/23/chatta-med-johanna-i-parken/
Vård och omsorg:
iVOS-projektet har satt upp IoT-enheter som detekterar när ytterdörr öppnas och stäng, kaffebryggare och TV slås av och på, vatten spolas, rörelser i lägenheten o.s.v. i ett rygghetsboende och kopplat dem till vår plattform. Vid en avvikelse från det vanliga mönstret meddelas anhöriga och/eller kommunal vård och omsorg, i en målsättning att skapa ett tryggare boende.
Miljö:
Vi har utvecklat och satt ut luftkvalitetssensorer som mäter kväveoxider och partikelhalten i luften och mätvärdena lagras i vår plattform. Informationen kan användas för att påverka trafikljusen att prioritera utgående trafik från utsatta områden, och köa upp inkommande trafik innan den kommer in till det utsatta området. Man kan även vidarebefordra informationen till GPS-navigationssystem, så att de rekommenderar andra rutter. Vi har också tagit fram en app som visar luftkvalitén som en dimma olika färger när man tittar på omvädren genom sin mobil
Vid vårt hackathon, ARctic Challenge, 24-26/11, arbetade 6 team av studenter med utmaningar som företag hade gett dem. Utmaningarna kan också ge er idéer.
Wolfshark hade formulerat en utmaning för att ge stöd i pokerspel. Team Bunkdwellers arbetade med en AR-app som räknar fram oddsen i Texas Hold’em, genom att analysera korten på handen, på bordet samt motståndarnas ansiktsuttryck.
Team PERCCOM 1, som vann tävlingen, arbetade med Tietos utmaning att notera närvaro i klassrummen automatiskt genom ansiktsigenkänning, och skapa närvarostatistik.
Team PERCCOM 2 arbetade med Skellefteå kommuns utmaning att erbjuda tjänster med hjälp av digitala assistenter. I deras demo lyckades assistenten lugna den demente och diabetessjuke vårdtagaren John.
Team PERCCOM 3, som kom tvåa i tävlingen, arbetade med Sven-Erik Wiklunds utmaning att automatisera hanteringen av en manuell briketteringsmaskin, eller åtminstone att kunna sköta den på distans. Genom temperatur- och fuktsensorer kunde visa upp mätvärdena i en app i mobilen, och dessutom ge larm om mätvärdena passerade sina tröskelvärden.
Team PERCCOM 4, arbetade med Infovistas utmaning visa lämplig placering av en LoRa-enhet med hjälp av AR. Genom att titta på sin omgivning genom en app i mobilen kunde man se riktningen mot aktuella gateways, och deras signalstyrka, överlagrat på kamerabilden.
Team 404 antog Crepidos utmaning att lokalisera en skruv i en gigantisk flishög, och visa dess position genom augmented reality. Fordon, eller fotgängare som arbetar uppe på flishögen kan råka utför olyckor när skruven dragit ut flis så att man får ras.